Dream Big: Dit zou de wereld een stuk aangenamer maken

Ik zou graag willen zien dat Facebook eens goed opgeschoond zou worden. Alle 35-plussers eraf. Geen genade. Te beginnen met de meest opvallende groep, de mensen (fossielen) die de 50 jaar gepasseerd zijn. Je gaat ook geen student in een kinderwagen zetten. Vrouwen die net kinderen krijgen en elke dag tientallen foto’s van de pasgeboren baby plaatsen mogen nog een paar jaar aanklooien, maar ook zij moeten op hun 35e de pagina zo stil en geruisloos mogelijk verlaten. Op deze manier wordt Facebook weer een pagina die enkel gebruikt wordt door de jeugd. Zoals het hoort. Geen constante stroom van misplaatste prikbordberichtjes, oma’s die op alles reageren en moeders die dochters uitzwaaien naar hun eerste dag als brugpieper op de middelbare school. Dat is uiteindelijk toch wat de jeugd wilt. Een pagina waar je weer teksten en fotootjes op kan zetten zonder er bij na te denken wat je tante Truus, wegrottend in haar appartementje op vijf hoog, hier wel niet van zou vinden.

Volwassenen, en dan vooral ouders, en dan vooral moeders, hebben sowieso de neiging om lichte dwangmatige controle over hun kinderen te houden. Dat mag. Daarvoor zijn het moeders. Dit moet echter niet doorslaan, en dat is nu juist wat er de afgelopen jaren is gebeurd in de vorm van een actief lidmaatschap op dezelfde social media pagina als hun kinderen. Laten we weer teruggaan naar een tijdperk waarin ouders zich bekommeren om de inhoud van de broodtrommel van het zoontje, de vlechtjes in de haren van hun dochtertje, de constante spanning of Pietertje wel vriendjes gaat maken op school, en wanneer Anne nou eindelijk eens ongesteld gaat worden (ze is al 14 jaar!!). Ooms en tantes die willen kijken hoe het met jouw studentenleven gaat en je daarom gaan volgen op Facebook? Ook niet meer doen. Er is binnenkort vast weer een familielid jarig waar ze gezellig onder het genot van een lichte versnapering eens wat vragen kunnen stellen over hoe het studeren nu is in Tilburg.

Dit valt niet zomaar te bewerkstelligen. Aangezien het behoorlijk hip en trendy is onder volwassen om op Facebook te zitten, willen er juist nog meer volwassen gaan Facebooken. Sociale druk, je kent het wel. Laatst zat ik nietsvermoedend een kop koffie te drinken op Station Tilburg toen twee volwassen, in al hun haast, elkaar troffen. Het wederzien van deze twee jeugdvrienden kon zo mooi zijn, was het niet zo dat ze allebei enorme haast hadden om de intercity naar respectievelijk Venlo en Breda te pakken. Na een zeer korte woordenwisseling sloot de volwassen man van 35+ vervolgens af met de legendarische woorden: “Ik spreek je wel op Facebook”. Lieve volwassenen, stop alsjeblieft met deze vreselijke gewoonte en leg je erbij neer dat je voor sommige dingen nou eenmaal echt, iets te oud bent geworden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s