Cabaret

Er zijn van die mensen die zichzelf erg belangrijk, leuk, interessant en grappig vinden. Je komt ze overal tegen. Ook bij een cabaretvoorstelling. Juist bij een cabaretvoorstelling. Ze zijn daar samen met hun leuke persoonlijkheid en slingeren zonder schaamte de ene na de andere grap de zaal in. Iedereen mag weten hoe gevat ze zijn. Ze willen herinnerd worden als die leuke vent uit het publiek die telkens als de cabaretier wat vroeg zo’n hilarisch antwoord terug gaf, niet doorhebbende dat hun vrouw en kind elkaar met knalrode gezichten hopeloos aankijken en zich afvragen waarom ze al 16 jaar met deze vent in één huis leven.

Ik was laatst bij zo’n cabaretvoorstelling. Samen met mijn vriendin. En een ander stel. Je weet dat het bezoeken van een cabaretvoorstelling samen met een ander stel de deur wagenwijd openzet om het burgerleven in te duiken. Voor je het weet ben je iedere maand aan het wandelen door de Veluwe met je vaste wandelclubje, open je een gezamenlijke rekening en breng je op verjaardagen, die je om tien uur ‘s avonds weer verlaat omdat je toch wel erg moe bent, een flesje wijn mee voor het andere burgerlijke stel. Voordat de cabaretvoorstelling is begonnen pik je de mensen met hun leuke persoonlijkheid er al tussen uit. Als het publiek gaat zitten blijven deze mensen nog even staan om een praatje te maken met de mensen die naast ze zitten om te laten zien hoe comfortabel en ontspannen ze zijn. Wanneer de host vraagt of iedereen wilt gaan zitten maken ze nog snel een grapje en kijken ze lachend en triomfantelijk het publiek in. Ze zijn weer in vorm.

Naast het feit dat deze mensen gedurende de gehele show hun eigen mini-show opvoeren door net iets te hard tegen hun directe omgeving te praten waardoor de hele zaal mee kan luisteren over wat Peter gisteren nou toch tegen die man bij de bakker zei, grijpen zij ook elke mogelijkheid tot interactie met de cabaretier met beide handen aan. Dit is hun moment. De komiek geeft ze de mogelijkheid om het hele publiek te laten zien dat ze dan misschien wel in het publiek zitten, maar dat ze ook net zo goed daar op dat podium konden staan. Ze verzinnen anekdotes, roepen iets overstaanbaars gevolgd door een bulderende lach of maken hun vrouw belachelijk door te zeggen dat ze dik is en eigenlijk niets anders kan dan het huis schoonmaken. Of ze roepen iets over seks. Werkt altijd.

De show is afgelopen en ik loop met mijn vriendin en het andere stel naar buiten. Buiten zie ik Peter. Ik complimenteer hem met zijn leuke interactie met de cabaretier en zijn hilarische en gevatte antwoorden. Mijn vriendin vraagt hem of hij zelf ook cabaretier is. Dat was hij niet. Ik zeg hem dat als hij nog even oefent, hij de volgende keer misschien wel zelf op dat podium staat. Wij zitten in ieder geval vooraan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s