Het sletje van de kusjeskring

Groep 7. Na een rustige vrijdagmiddag waar we vol goede moed onze weektaak afrondden, zorgeloos een potje basketbal speelden en onze lerares dusdanig tergden dat ze vier flessen wijn en twee afspraken bij de vrijetijdspsycholoog nodig had om er weer bovenop te komen, waren wij klaar voor de vrijdagavond. De eerste fuif van het schooljaar stond voor de deur. In groep zes hadden sommige klasgenootjes al wat voorpret gehad, maar in groep zeven ging het dan toch echt voor iedereen beginnen. De spanning was al de hele week voelbaar en toen onze favoriete en immens populaire DJ had toegezegd om te komen draaien in een oude schuur ergens verstopt in een afgelegen weiland, kon de pret natuurlijk niet meer op.

Er waren eigenlijk twee dingen belangrijk op zo’n fuif. Ding een: zorg dat je de instructiefilmpjes van Patrick Jumpen aandachtig hebt bestudeerd zodat jij de meisjes uit je klas kan imponeren met razendsnel voetenwerk. Ding twee: kam je haar, poets je tanden en neem een portie lef mee, want vanavond kun je tijdens de kusjeskring wel eens een of meerdere klasgenootjes voorzien van een onhandige, preutse kus. Op de wang voor de watjes, op de mond voor de lefgozers. Vurig hoopte je dat je deze avond werd gekoppeld aan dat meisje waar je al drie jaar lang verliefd op was maar niets tegen durfde te zeggen, maar stiekem wist je al dat de fles eigenlijk maar zelden meewerkte.

De onbevangenheid, de onschuldigheid en de gelijkheid. De kusjeskring was toegankelijk voor iedereen. Een kus was een kus, ongeacht of je die persoon een kus wilde geven of niet. Iedereen deed mee en iedereen kreeg kusjes.

Naarmate we ouder worden blijft de kusjeskring bestaan, maar wordt het in een nieuw jasje gestoken. De willekeurigheid van het kussen zien we nog altijd terug tijdens dronken avonden de kroeg, waar we vaak geen flauw idee hebben hoe de persoon waarmee we zojuist gekust hebben, er eigenlijk uitziet. Het is een willekeurig proces, dat beïnvloed wordt door hoeveel we drinken, wie we tegen het lijf lopen en waar onze drempel ergens is beland.

Er is echter één verschil met vroeger: de verhouding tussen jongens en meisjes. De onschuldigheid, de onbevangenheid en de gelijkheid zijn verdwenen. Waar een meisje tijdens de kusjeskring al giechelend op haar door het lot gekozen kuspartner afstapte, moet een meisje anno nu nadenken over de gevolgen van een eventuele kus. Zoen je met dezelfde onbevangenheid in de kroeg zoals vroeger tijdens de kusjeskring? Als jongen blijf je een held, een winnaar. Als meisje degradeer je naar makkelijk en sletterig. Meisjes verspelen hun krediet als ze met meerdere jongens op één avond zoenen, terwijl jongens nog maandenlang op handen en voeten gedragen worden. Om je imago te beschermen, moet je als meisje uiterst selectief zijn in wie je kust en in wie je mee naar huis neemt, want voor je het weet nemen we je niet meer serieus en plaatsen we je in het slettenhokje.

Laten we alsjeblieft terug gaan naar de tijden van de kusjeskring. Geen sletten of players, geen makkelijke of moeilijke targets. Alleen een kring en een fles die zorgen voor onschuldige kusjes en blozende wangetjes.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s