Nieuwe Dönerwet impuls voor kebabzaken

Afgelopen week werd de nieuwe Dönerwet aangenomen in de tweede kamer. De Turkse gemeenschap in Nederland, die een groot aantal kebabzaken bezit, kan haar geluk niet op.

“Dit is geweldig voor alle Turken die werkzaam zijn in een kebabzaak”, liet de opgewekte Yassine Marcouch uit Tilburg-Noord weten. “We hebben hier jarenlang voor gestreden. Als het dan zo dichtbij komt, weet je dat je maar één ding kunt doen: tütürend de straten door.”

De voorstanders van de wet hopen op een toename van het aantal Nederlanders dat zich minstens twee keer per week laat verleiden tot een broodje döner. Voorheen konden Nederlanders een kebabzaak zomaar passeren, zonder iets te bestellen. Met de mogelijke wetswijziging wordt dit gedrag een halt toegeroepen. “Met deze nieuwe wet krijgt iedereen die straks voorbij een kebabzaak loopt, een broodje döner of iets anders van het menu,” laat Pia Dijkstra weten.

De mogelijke wetswijziging stuit ook op bezwaren. Zo moet men straks moeite doen om aan te geven geen broodje döner te willen. Dit moet gebeuren voordat het broodje gegrilld wordt. Ligt je broodje al in de grill, maar heb je eigenlijk meer zin in een frietje bij Smullers? “Pech gehad, dan moet je maar sneller handelen”, aldus Pechtold.

Dijkstra benadrukt dat het een misverstand is dat ze iedereen broodjes döner wilt zien eten. “Ik wil dat mensen een keuze maken. Of je eet een broodje döner, of je doet het niet. Met deze wet worden mensen gedwongen om een keuze te maken.” Ze zegt altijd met het wetsvoorstel bezig te zijn geweest vanuit de gedachte om de Nederlandse bevolking te helpen.

Ook Mark Rutte kon zijn geluk niet op nadat de Dönerwet werd aangenomen in de Tweede Kamer. “Döner is echt vet lekker,” bracht hij via officiële kanalen naar buiten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s