Natuurlijk mag Max de scheidsrechter uitschelden voor mongool

Ook ik zat zondagavond twee uur lang aan de buis gekluisterd. Ik had de hele race het gevoel dat een podiumplaats haalbaar was voor Max. Toen dat ternauwernood lukte, sprong ik op van blijdschap. Mijn vriendin snapte er niets van. “Juicht hij nou ook al voor Formule 1?” zag ik haar denken. Dat euforische gevoel verdween al snel. Max kreeg een tijdstraf en moest genoegen nemen met een vierde plaats. Nederland ontplofte. En terecht.

Ook Max ontplofte. Hij vond dat de scheidsrechter hem genaaid had en noemde ‘m – tot twee keer toe – ‘mongool’. Dat vind ik prachtig. Zeggen wat je denkt. Die man een mongool noemen, omdat hij op dat moment voor jou ook een mongool is. Voetbalfans, waaronder ikzelf, moeten zo’n interview helemaal kunnen waarderen. Wij zoeken telkens het klaagbankje op als een voetballer weer eens met clichés en voorspelbare, nietszeggende uitspraken op de proppen komt tijdens een interview. We worden op onze wenken bediend door deze jeugdige coureur, die lak heeft aan mediatraining en fatsoensnormen.

Toch schieten de uitspraken van Max bij menig Nederlander in het verkeerde keelgat. Nederland is namelijk een braaf landje. We zijn van de regeltjes. Normen en waarden. Vinden het fijn om iemand erop te wijzen dat zijn gedrag niet door de beugel kan. ‘Sport is emotie’, zeggen we altijd. Maar niet te veel emotie tonen, het moet wel beschaafd blijven. Dus gaat Max van held naar schlemiel.

Dan denk ik: we missen dat zuidelijke temperament. We laten ons nooit helemaal gaan, en als dat toch dreigt te gebeuren, herpakken we ons op het laatste moment. Dat is jammer. Want wat is er nou mooier dan als één land achter een sporter en diens uitspraken staan. We weten best dat het niet netjes is wat hij zegt, maar we hebben er maling aan. Pathos boven logos. Als voorbeeld neem ik Jose Mujica. De oud president van Uruguay. Hij zag in 2014 hoe landgenoot Luis Suarez tijdens het WK voetbal in de schouder van Chiellini beet. Suarez werd geschorst, en de hele voetbalwereld kotste hem uit. Maar Mujica niet. Hij ontkende het incident; zei dat hij niets had gezien. Hij bleef pal achter Suarez staan. Emotie was op dat moment belangrijker dan al het andere.

En dat is wat wij ook moeten doen. Kies eens voor emotie en laat die nationalistische gevoelens in je los. Natuurlijk doet Max niets fout. Natuurlijk mag Max de scheidsrechter uitschelden voor mongool. Zolang we het blijven herhalen, gaan we er nog in geloven ook. Zo werkt dat, zoek maar op in de regeltjes.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s